Ολοκληρώθηκε η αποστολή Artemis 1.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η αποστολή Artemis I η οποία θα φέρει πίσω στην σελήνη τον άνθρωπο μετά από πάνω 50 χρόνια από την τελευταία φορά όπου είχε πάει το πρόγραμμα Apollo και πιο συγκεκριμένα ο πύραυλος Saturn V.


Η κάψουλα Orion, μέσα στην οποία δεν υπήρχε κανένας αστροναύτης για αυτή τη δοκιμαστική πτήση, εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα, σχεδόν, 40.000 χλμ. την ώρα και έπρεπε να αντέξει μια θερμοκρασία 2.800 βαθμών Κελσίου, ή τη μισή θερμοκρασία της επιφάνειας του Ήλιου. Στη συνέχεια η ιλιγγιώδης κάθοδός της επιβραδύνθηκε, όταν αναπτύχθηκαν μια σειρά από αλεξίπτωτα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε απευθείας η Nasa. Το διαστημόπλοιο πρέπει τώρα να περισυλλεγεί και να τοποθετηθεί σε πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Artemis I – Orion
Artemis 1 Mission
100%


Η προσθαλάσσωση έγινε στα ανοιχτά του μεξικανικού νησιού της Γουαδαλούπης. Ο κύριος στόχος της αποστολής ήταν να δοκιμαστεί σε αυτές τις συνθήκες η θερμική ασπίδα της κάψουλας, η μεγαλύτερη που έχει κατασκευαστεί ποτέ (διαμέτρου 5 μέτρων).

Το Artemis 1 αντιπροσωπεύει την τελευταία προσπάθεια της NASA, ώστε να επιστρέψει ο άνθρωπος στη Σελήνη. Η NASA σχεδιάζει να στείλει ανθρώπινα πληρώματα στις μελλοντικές αποστολές του Artemis. Η επόμενη αποστολή (Artemis II) αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2023, ενώ η αποστολή Artemis III, για μία προσγείωση στη Σελήνη έχει προγραμματιστεί για το 2025. Η αντοχή της κάψουλας Orion θα κρίνει πολλά…

Επόμενος στόχος στο πρόγραμμα Artemis: Ραντεβού το 2024 με την Artemis II και το πλήρωμα που θα είναι μέσα σε αυτό! #ToTheMoonAndBeyond

Artemis 1 Launch LIVE, πατήστε εδώ
Orion Splashdown LIVE, πατήστε εδώ

Nice work everybody! Credits: NASA Twitter
Orion back to home, Welcome back to earth 11/12/2022
Artemis 1 – Orion With ESA Module
Artemis I – Moon & Earth

Credits @ NASA & SKAI.gr