Το InSight «έσβησε» στον Άρη.

Ο επίλογος ήταν προδιαγεγραμμένος εδώ και καιρό, αφού τις τελευταίες εβδομάδες η ενέργεια που απέμενε στο InSight ήταν λιγοστή λόγω της σκόνης που είχε συσσωρευτεί στους ηλιακούς συλλέκτες του.

Η NASA είχε αποφασίσει πως σε περίπτωση που δεν καρποφορούσαν δύο διαδοχικές απόπειρες επικοινωνίας με το InSight θα κήρυττε την «ολοκλήρωση» της αποστολής.

Η τελευταία φορά που το ρομποτικό σκάφος επικοινώνησε με τη Γη ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη NASA.

Το InSight προσεδαφίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη τον Νοέμβριο του 2018, σηματοδοτώντας την επιστροφή της NASA στον Άρη μετά την αποστολή του Curiosity το 2012.

Στα τέσσερα χρόνια που ερεύνησε τα μυστικά του Άρη, κατέγραψε 1.300 σεισμούς και έκανε σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τη γεωδυναμική εξέλιξη του Κόκκινου Πλανήτη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τέλος η NASA και ο λογαριασμός του InSight ανάρτησαν στο Twitter:
“Η ισχύς μου είναι πολύ χαμηλή, οπότε αυτή μπορεί να είναι η τελευταία εικόνα που μπορώ να στείλω. Μην ανησυχείτε για μένα όμως: ο χρόνος μου εδώ ήταν παραγωγικός και γαλήνιος. Εάν μπορώ να συνεχίσω να μιλάω με την ομάδα της αποστολής μου, θα το κάνω – αλλά θα τελειώσω εδώ σύντομα. Ευχαριστώ που μείνατε μαζί μου”

NASA InSight
NASA InSight

Credits: D-News & NASA